Tekstvak: Tekstvak: Als je oorzaken wilt aanpakken?!

Oorzakelijke Kaarten

Home ALG

Vicieuze Cirkel

Oorzakelijke Kaarten

Voorbeeld 1

Voorbeeld 2

Aan de slag

Simulaties

Wie is Ton?

Contact

Is de vicieuze cirkel een relatief recht toe recht aan voorgerecht waar je van hebt genoten. En heb je de smaak van systeemdenken te pakken, dan kun je ook het volgende gerecht proberen: het inventariseren van oorzakelijke relaties.

De honger naar dit gerecht ontstaat wanneer je een vraagstuk hebt waarin veel aspecten allemaal met elkaar samenhangen. Intu´tief weet je dat er tussen de harde aspecten ook emotionele elementen zitten. Bij een (door het management) gewenste verandering heet dat vaak de weerstand. Traditioneel wordt bij dergelijke vraagstukken onderhandeld over deá oplossing of, in het beste geval, over de diagnose. In die onderhandelingen gaat veel wijsheid en inzicht verloren. Niet alleen die van jou maar ook van je collega! Bij een volgende keer doen jij en je collega niet meer mee (nog meer weerstand?!).

Met het in kaart brengen van oorzakelijke relaties ontstaat de mogelijkheid tot een gezamenlijke visie over de diagnose. Op een natuurlijke manier ontstaat een dialoog en voeg je elkaars inzichten samen. Net zoals bij de vicieuze cirkels komen ook meer gevoeligeá aspecten aan bod. Naast een gezamenlijke visie krijg je automatisch de indicatoren aangereikt die van wezenlijk belang zijn voor het leuk blijven regelen van je vraagstuk.

Hiernaast staan twee knoppen met een schematisch voorbeeld. Voor het realistische werk kun je er ook voor kiezen er direct mee aan de slag te gaan.